dijous, 19 de gener del 2017

Ser a la frontera sud

Cinema

Data: 25.01.2017
Projecció de: Ser a la frontera sud, de Lluís Català
Hora: 19.00h
Lloc: Sala d'actes de l'Octubre CCC

Estrena a València




Projecció presentada pel director i per Josep Enric Escribano (president de l'Associació Cívica per la Llengua "el Tempir", d'Elx) i per Ferran Suay (de la junta directiva d'Acció Cultural del País Valencià).

Sinopsi: Els territoris de frontera tenen una relació especial amb la identitat, perquè estan més sotmesos a la interacció i a la influència de l'altre. Aquest documental busca dibuixar el paisatge de les identitats en un territori de frontera, aquell que se situa a un costat i l'altre dels dominis de la llengua, la frontera sud del català. A partir d'entrevistes arreplegades amb un mètode el més naturalitzat possible, 30 persones residents a municipis de les comarques de l'Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, el Baix Vinalopó, l'Alacantí i el Baix Segura expliquen com senten la identitat, què representa la territorialitat, què significa la valencianitat per a ells o quina relació tenen amb la llengua. Tot aquest relat col·lectiu es desenvolupa en un marc (camps, pobles, monuments, ciutats) que acaba sent la morfologia referencial de la identitat contada. 

Fitxa tècnica

 Direcció i guió: Lluís Català Oltra (2016)
 Direcció de fotografia: Pepa Baño Alonso
 Conducció de les entrevistes: Bea Ponce Alcaraz, amb la col·laboració de Gal·la Navarro
 Muntatge: Pepa Baño Alonso, Gal·la Navarro, Jaime G. Casabó
 Ajudant de càmera: Facu Báez
 Tècnic de so: Jorge Alcaraz
 Veu en off: Robert Escolano
 Duració: 37'41"



Dins el marc de les I Jornades sobre Llengua i Identitat al Sud: Es pot ser valencià sense parlar valencià?, que El Tempir va organitzar a l’abril de 2016, va tenir lloc la presentació d'aquest documental, que va nàixer sota l’impuls d’El Tempir, es va elaborar a fi de presentar un mosaic d’entrevistes a persones de diversos pobles del migjorn valencià amb l’objectiu de radiografiar les diferents maneres de veure i sentir el fet de “ser valencià”. Entre altres paraules, Ser a la frontera sud pretén ser un documental que incite a una reflexió múltiple sobre com vivim al sud la identitat, si el factor lingüístic influeix en la configuració d’aquesta, quines poden ser les estratègies possibles a l’hora d’oferir possibles models de vertebració territorial d’aquest pol bàsic del País Valencià o quines són les funcions i les dimensions socials del valencià en aquesta zona. La finalitat última és bastir una identitat valenciana al sud sense renúncies ni fractures i amb un clar respecte i millor comprensió de les peculiaritats comarcals que tenim des d’un punt de vista lingüístic, cultural, econòmic, social, etc.




Promotor: Associació Cívica per la Llengua "El Tempir".
 Amb el suport de: Universitat d'Alacant.
 Producció executiva: Qualtia-Consulting Mix i Dosdemarketing

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.