dijous, 1 d’agost del 2019

El dimarts 6 d'agost, a Silla, es tornà a escoltar el motet de la CarxofaSilla, com s'anuncia ja al tradicional llibret de festes que inclou la programació dels actes, celebra les festes d'estiu des de mitjans de juliol, però els actes més solemnes i destacats tenen lloc al voltant del dia 6 d'agost, data en què sillers i silleres celebren la festa dedicada al sant Crist.

Amb motiu de la Fira de Sant Sebastià del 2007, Josep Antich, el cronista oficial de la ciutat, publicà un tríptic informatiu que editaren Bancaixa i el M.I. Ajuntament de Silla. En ell s'explica amb detall la festa del 6 d'agost i, més concretament, l'acte que té lloc al final de la processó dedicada al Crist: el motet de 'la Carxofa'.No és l'única publicació dedicada a explicar els orígens de 'La Carxofa'; també Andrés Valero ha invertit temps en l'explicació de la Carxofa mitjançant diversos articles sobre el que poguera ser un fragment d'un acte sacramental medieval.

Com en els enllaços trobareu la informació referenciada, només us cal, perquè no us ho conten, acudir a Silla el proper dimarts dia 6, poc després de les 11 de la nit per contemplar en directe la cantada del motet per part de l'angelet (enguany xiqueta) que lluirà la seua magnífica veu a la plaça del poble davant la imatge del patró. I si veniu abans tindreu ocasió de contemplar la dansa dels 'Porrots', un altres dels signes d'identificació d'aquests dia festiu.

REFERÈNCIES:

- Andrés Valero:
 * "La Carxofa de Silla", publicat al blog El cresol de Silla https://elcresoldesilla.wordpress.com/2016/07/21/la-carxofa-de-silla/
* "La Carxofa de Silla", publicat al número 1 de la revista Algudor, novembre de 2000 (pàgines 211-235) (enllaç al pdf)
- Josep Antich: 'La Carxofa de Silla', tríptic publicat amb motiu de la Fira de Sant Sebastià de gener de 2007.

La dansa dels Porrots L'entrada del Crist a l'església

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.