dimarts, 22 de desembre del 2009

Bon Nadal, 2009

Que passeu unes bones festes!

Amb aquest refrany fem referència al fenomen que podem observar al respecte dels minuts de sol que el dia guanya a la nit durant el solstici d’hivern (a partir del 21 de desembre). Nadal és època de celebracions, de betlem i arbres il·luminats, de vacances escolars; per això hem volgut reunir ací també les paraules que ens són més pròpies respecte a la festa.

La influència del castellà en el nom de les festes que s’aproximen és tanta com la de la tradició anglosaxona que ens ha portat al Santa Claus o al Pare Noel. Amb aquest apunt només pretenem refrescar una memòria que encara està viva en els vostres pares i que, alguns de vosaltres, ja intenteu, inconscientment, canviar per traduccions literals dels noms castellans. Anem per faena!



Les festes comencen normalment, per als escolars i els professors, el dia del sorteig de la grossa de Nadal, una manera com altra que milers de persones puguem sentir-nos tan contents com els afortunats de la loteria.

La nit del 24 de desembre celebrem la nit de Nadal i el dia 25, el dia de Nadal. Aquest últim és un dia familiar per als xiquets i xiquetes valencians, que solen visitar els parents, perquè els donen les estrenes que, després, podran gastar en qualsevol fira o per comprar llepolies.

En alguns llocs se celebra el segon dia de Nadal o festivitat de Sant Esteve i, dos dies més tard, el 28, el dia dels Innocents. Aquesta és una celebració catòlica que recorda la persecució del rei Herodes i la matança de milers de xiquets; l'església en difongué, com tants d'altres, aquest martiri en que, segons el Nou Testament, patiren els infants; però el seny o trellat popular li pegà la volta i convertí el dia en una jornada de bromes i diversió. Els mitjans de comunicació solen incorporar una notícia trampa amb la qual ens gasten la broma als "innocents" lectors, radiooients o teleespectadors; els xiquets prefereixen retallar figures en el paper del diari i penjar-les en l'esquena d'algun amic o familiar.

El mateix que heu pogut observar que passava per nomenar les celebracions del Nadal es torna a repetir per tancar l'any. La nit de Cap d'Any permet a les famílies o grups d'amics reunir-se a sopar per celebrar l'arribada del nou any i desitjar-se felicitat i èxits. Aprofitem les campanades per menjar-nos el raïm de Cap d'Any (12 granets, segons la tradició, un per cada campanada que tanca l’any). La nit dóna pas al dia de Cap d’Any. Tothom descansa, si pot, fins migdia perquè la vetlla ha estat més llarga que de costum.

Els més menuts esperen la Cavalcada que se celebra la nit de Reis. És costum que al matí del dia de Reis els xiquets i xiquetes s'alcen per veure els joguets que els han portat uns patges imperials o, segons resa la tradició, els mateixos  tres Reis d'Orient (els mags Melcior, Gaspar i Baltasar) en record, com podem llegir també al Nou Testament, de l'ofrena de regals (or, encens i mirra) que feren a Jesucrist quan estava al portal de Betlem.

Com haureu observat, hem escrit amb majúscula la inicial de tots els substantius i adjectius que formen part de les festivitats cíviques, religioses o polítiques i també la inicial dels noms propis referits als personatges del cicle nadalenc.



Vídeo de la cançó "Esta nit és bona nit", cantada pel cor de l'IES Manuel Sanchis Guarner de Silla.

Apunt publicat anteriorment al blog LLIMA (La Comunidad, 21 de desembre de 2009. El país)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.